Hur kan jag jobba med hållbar utveckling?

Greta Thunberg, OK Boomers
OK Bommers! Dags att lyssna på de unga!
december 12, 2019
Earth Overshoot Day infaller senare 2020 pga Coronapandemin
augusti 21, 2020
 

Hur kan jag jobba med hållbar utveckling?

H ar du funderat på att göra något annat? Har du kollat på jobbannonser under ledigheten?
Du är inte ensam.

Jag har fått många frågor om vad man ska jobba med för att kunna bidra till en hållbar utveckling? Vilket jobb ska en ha för att jobba med hållbarhet?

Först och främst – Vad roligt att fler och fler inser att en har stor möjlighet att påverka en hållbar utveckling genom att välja rätt ställe att jobba på. Det är konkurrens om arbetskraft och talang och vi har därmed stort möjlighet att påverka företag och organisationer.
De företag som lyckas attrahera bäst kompetens är de företag och organisationer som kommer lyckas framöver och vill den bästa kompetensen jobba för hållbara företag, ja då kommer företag se hållbarhet som en framgångsfaktor.

Så hur ska man som arbetskraft, talang och kompetent medarbetare tänka då när en ska välja ett jobb och en arbetsgivare?
Det är såklart svårt att ge ett konkret tips på en viss roll eller tjänst, men låt mig ge några tips på vägen i jobbletardjungeln.

1. Bidrar (nuvarande eller tilltänkta) arbetsgivaren till något positivt till världen?
Välj att jobba för ett företag eller en organisation som har en kärnverksamhet som ligger i linje med en hållbar utveckling och FN:s globala hållbarhetsmål (SDG 2030).
Ett företag eller en organisation vars produkter eller tjänster inte bidrar med något positivt till världen kommer inte bli hållbart oavsett hur många hållbarhetsinitiativ de gör.

2. Hur ser arbetsgivarens hållbarhetsarbete ut?
Har arbetsgivaren en hållbarhetsrapport? Har det skett någon utveckling hos arbetsgivaren?
Välj en arbetsgivare som faktiskt aktivt driver en hållbar utveckling. Det är lätt att bli förförd över fin marknadsföring och fina ord om hållbarhetsarbetet som har gjorts, men det är många företag som blir svävande kring skarpa mål och vad de ska göra framåt. Eller ännu värre – det finns de företag som enbart förlitar sig på att andra (företag eller organisationer) ska göra saker och att de själva inväntar andras arbete och innovationer, innan de själva kan nå sina mål.
Välj en arbetsgivare som gör skillnad och bidrar på riktigt och inom de områden som de kan bidra och ta ansvar för.

„Individens makt är att påverka och rösta och göra sin röst hörd med fötter och plånbok.
Ju fler som väljer och väljer bort utifrån hållbarhetskriterier, ju fler kommer lyssna och förändra sig.”

 

3. Hur ser arbetsgivarens organisation ut? Finns det någon i ledningsgruppen som har ett uttalat ansvar för att driva hållbarhetsfrågor? Företag som menar allvar med att arbeta på riktigt med hållbarhetsfrågor har en organisation som supporterar detta. Förändringar kommer inte av sig själv – företag som vill förändra sitt sätt att göra affärer har förstått att de måste ha någon som driver frågorna i alla delar av företaget. Finns inte någon som tydligt ansvarar för frågorna är det ett varningstecken på att företaget eller organisationen kanske inte är så dedikerade till hållbar utveckling trots allt.

De företag som säger sig ha en separat hållbarhetsstrategi tror fortfarande att hållbarhet är något som man kan pyssla med parallellt med det som man alltid har gjort. Men du vet bättre än så, eller hur?

4. Har företaget en hållbarhetsstrategi eller en hållbar strategi?
Företag och organisationer som har förstått vikten av hållbar utveckling – både för samhället, miljön och för sin egen lönsamhets skull har tagit fram och utvecklar en hållbar affärsstrategi där hållbar utveckling är integrerat i kärnverksamheten. Företaget eller organisationen bedriver en hållbar affär och har en hållbar affärsmodell.
De företag som säger sig ha en separat hållbarhetsstrategi tror fortfarande att hållbarhet är något som man kan pyssla med parallellt med det som man alltid har gjort. Men du vet bättre än så, eller hur?

5. Vad är din unika kompetens? Vad kan du bidra med?
Hållbar utveckling omfattar en enorm bredd med olika områden, kompetenser och funktioner. Det finns titlar som hållbarhetschef, hållbarhetsspecialist mm, men om du hittar rätt plattform och rätt organisation kan du vara med och bidra till en hållbar utveckling på många olika sätt och i många olika roller. Det viktiga är att hitta vad just du är bra på och vad just du kan bidra med.
Är du en riktigt vass logistiker kanske du ska jobba på ett företag som driver och utvecklar hållbara transporter? Eller som ser över hela sin logistikkedja för att bli mer hållbar?
Har du en egen idé om hur du kan bidra till en hållbar utveckling? Har du funderat på att starta eget? Det finns ett stort behov och därmed en bra marknad för idéer och start ups som driver en hållbar utveckling nu.

Fler behöver engagera sig för och driva en hållbar utveckling och en kan göra mycket genom att vara en del av en större organisation som driver hållbar utveckling. Individens makt är att påverka och rösta och göra sin röst hörd med fötter och plånbok. Ju fler som väljer och väljer bort utifrån hållbarhetskriterier, ju fler kommer lyssna och förändra sig.

Hållbar utveckling är en nödvändig och lönsam affär, så det är av vikt både för din arbetsgivare och för dig som arbetstagare, egenföretagerare och/eller investerare.

Lycka till i ditt jobbletande och tack för att du påverkar organisationer att driva en hållbar utveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *