När pratade du om Keeling-kurvan senast?

Vem ska ta ansvar för en hållbar utveckling?
Vem ska ta ansvar för en hållbar utveckling?
augusti 22, 2019
Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar?
september 20, 2019
Show all
CO2 ppm i atmosfären över tid

CO2 ppm i atmosfären över tid keeling kurva

 

När pratade du om Keeling-kurvan senast?

Visst händer det att du sitter i ett sammanhang (fest, fikarummet, middagsbordet) och klimatfrågan kommer upp som ett samtalsämne och det finns någon som invänder mot att det verkligen är en klimatkris som pågår. Som menar att temperaturen har förändrats historiskt, att vi har haft istider och vi har haft varmare klimat än vad vi har idag och påpekar att vi har haft en ”normal svensk sommar”. Eller när det händelsevis har snöat eller är kallt, menar att det minsann inte är någon klimatförändring som pågår..

Det du ska göra då är att:
1. Påpeka att det är skillnad på väder och klimat. Hänvisa till att det är medeltemperaturen som har ökat under de senaste åren på ett sätt som det inte finns någon historisk motsvarighet till.

2. Sen ska du ta fram Keeling-kurvan som visar CO2-konstrationen i atmosfären. CO2-koncentrationen påverkar temperaturen på jorden eftersom CO2 är en av växthusgaserna som bidrar till värme på jordytan. Det behövs en lagom koncentration av CO2 i atmosfären för att vi ska kunna vistas på jorden.

I graferna visar du din samtalspartner att det är helt rätt att medeltemperaturen har skiftat under årens lopp och att koldioxidkoncentrationen (ppm = parts per million) också har varierat. T ex låg koncentration under istiderna och högre koncentration när vi har haft ett varmare klimat på jorden.

CO2 ppm i atmosfären över tid
 
Det som nu är en kris är att det har inte varit så hög koncentration av CO2 i atmosfären som nu och att det har ökat lavinartat de senaste decennierna.

Det är detta som vi ska diskutera, inte om det finns enskilda varma och kalla dagar. När medeltemperaturen stiger och när CO2-koncentrationen ökar kommer sannolikheten öka för att få fler extremt varma dagar och fler extrema väder (storm, nederbörd, osv).

 

Med hopp om en intressant och givande helg för er alla!


Källa : https://scripps.ucsd.edu/programs/keelingcurve/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *