Varför pratar vi bara OM Greta?

Läser du en hållbarhetsredovisning?
juli 9, 2019
IPCC-rapporten om Climate Change and Land
augusti 16, 2019
 

Varför pratar vi mest OM Greta och klimatkrisen och inte så mycket om VAD vi behöver göra?


Ett inlägg om hur förändringsledning kan hjälpa oss att nå våra mål

Alla har hört talas om Greta Thunberg och skolstrejk för klimatet, många har åsikter om henne och hennes strejk och ännu fler förundras över hur snabbt hon fått ett enormt gehör och spridning av sin sak. Men alldeles för få gör det hon vill att vi ska göra – agerar och gör något för att stoppa eller åtminstone reducera CO2-utsläppen.

Ett hjälpmedel för att få sin familj, sin organisation eller sitt samhälle att nå ett mål är att använda sig av verktyg inom förändringsledning. I detta inlägg skulle jag vilja tipsa om ADKAR-modellen - en enkelt kom-ihåg-modell för hur man driver en förändring i mål.

 
ADKAR är ett ord bildat av första bokstaven i det engelska ordet som representerar varje steg i en förändringsprocess:

1. Awareness (Gör människor medvetna om att en förändring behövs)

2. Desire (Få människor att vilja förändra sig eller sin organisation eller sitt samhälle)

3. Knowledge (Kunskap om hur förändringen ska göras eller gå till samt kunskap om hur en ska göra när förändringen väl är på plats)

4. Ability (Förmåga att hantera det nya arbetssättet eller livsstilen eller att förutsättningar finns för att få förändringen att bestå)

5. Reinforcement (Förstärkning av förändringen – t ex fira framgångar, visa på goda förebilder, bonus för ”rätt” beteende osv)

Det är ofta svårt att ”hoppa över” ett steg i förändringsprocessen. Du kan säkert känna igen dig i att någon gång ha befunnit dig i en situation där någon ska försöka lära dig något och börjat med en noggrann förklaring av detaljer och det enda som du tänker på är varför i hela friden du ska behöva veta det här nu. Det som då har hänt är att någon har hoppat direkt till punkt 3 i listan ovan och börjat undervisa dig och förklara hur du ska göra, när du själv inte ens kanske var medveten om att du behövde veta mer om eller ville lära dig eller veta mer om t ex en ny mjukvara, en ny teknisk pryl eller tysk grammatik.

För att få människor med sig behöver de faktiskt vilja det själva – att förstå vad förändringen ger mig (What’s in it for me?).
Vi är olika och vi kommer därför motiveras av olika saker i en och samma förändringsprocess. En del motiveras mest av att få veta vad som händer om vi INTE gör något. En del motiveras mest av att sikta mot en positiv målbild. Vissa motiveras av svårigheten och utmaningen med en förändring. Andra motiveras kanske av ära och berömmelse. Oavsett vad det är som driver en människa, en organisation eller ett samhälle för att genomföra en förändring, är det nödvändigt att identifiera det och påvisa just detta för att få igenom en förändring.

Tänk dig hur svårt det är att t ex förändra din vikt om du inte verkligen vill det. Du kan vara hur medveten som helt som din vikt, du vet säkert vad du behöver göra, du har förmågan att göra vad som krävs, men vill du inte så kommer inget hända.

Att driva en förändring mot en hållbar utveckling är naturligtvis en mer komplex förändringsprocess. Men vi kan tacka sådana personer som Greta Thunberg som har gjort ett utmärkt jobb i att skapa medvetande om exempelvis klimatkrisen.

 

Nu är det därför dags att börja jobba mer intensivt med punkt nummer 2 – att få individer, organisationer och samhälle att på riktigt vilja förändra sig mot t ex ett fossilfritt samhälle. Det finns många goda exempel runt om oss och många goda initiativ. Visa upp dem, vi behöver olika målbilder för vi kommer inte motiveras av exakt samma sak.

Som individ kan du applicera den här förändringsmodellen i samtal med dina nära och kära, på jobbet eller i föreningslivet.
Ansvarar du för en organisation behöver du ha flera individer med förändringsledningskompetens och hålbarhetskompetens. Anställ eller utbilda befintlig personal. Kom ihåg att en förändringsledare inte kan ändra på individer eller en organisation – riktig förändring måste komma från dig själv. Men en förändringsledare kan hjälpa dig, din personal och din organisation igenom en förändringsprocess på ett snabbare, enklare och effektivare sätt och kan hjälpa till med att hitta vad som motiverar och driver. En förändringsledare kan fungera som en katalysator för en nödvändig förändring.

Greta Thunberg ger uttryck för en stor frustration av att inget görs för att förhindra eller åtminstone minska våra utsläpp. Jag förstår henne. Det är frustrerande och tar oftast lång tid att få människor att verkligen vilja förändra sig och sitt beteende. Man ska ha respekt för att den förändring som krävs för att förhindra klimatkrisen kommer inte alltid innebära något positivt för alla överallt hela tiden.
Men det går att förändra och det finns verktyg för att motivera människor och för att driva förändring och en hållbar utveckling. NU!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *